Relația angajator – angajat: o relație win-win

Relația angajator-angajat a fost întotdeauna o relație ceva mai delicată. Însă ca în orice relație există interese comune la mijloc, care ghidează acțiunile fiecăreia dintre cele două părți. Atunci când vine vorba de aceste interese sunt în joc rezultatele companiei. În funcție de gradul în care fiecare dintre părți își atinge obiectivele este influențat modul în care compania aduce rezultate. Foarte mulți proprietari de afaceri apelează la agenții specializate și solicită consultanță în servicii HR deoarece simt că nu reușesc să stăpânească aceste aspecte.

Încă de la început, procesul care implică resursa umană a afacerii tale este anevoios. Procesul de recrutare, selecție și alegere uneori este făcut după ureche sau sub presiunea nevoii și a timpului scurt. Volumul de muncă este mare, iar nevoia de angajați crește. Este posibil ca în urma selecției angajaților să nu fi mulțumit de performanța lor. Există numeroase cazuri în care un candidat care te-a convins să îl alegi pentru echipa afacerii tale se dovedește a fi mai puțin performant decât ai crezut. Însă se poate întâmpla și cazul opus. Contrar presupozițiilor tale, un angajat poate fi mai dornic de a învăță, mai concentrat și eficient decât la prima impresie. Aproape totul depinde de acele câteva minute în care îți faci prima imagine despre candidatul pentru post.

Așadar, criterii superficiale, cele bazate pe aspectul fizic sau pe diferite simpatii sau cele în urmă primelor impresii trebuie eliminate atunci când vine vorba de alegerea angajaților. Procesul de recrutare este urmat de numeroase tehnici prin care se urmărește construcția unei relații cât mai bune angajator – angajat. Toate aceste lucruri pornesc de la un aspect esențial: relația angajator – angajat este o relație bilaterală.

Există aspecte care sunt interdependente și sunt strâns legate de îndeplinirea altora. Dacă angajatul se simte bine în mediul său de lucru, se simte apreciat și încurajat în punerea în aplicare a ideilor sale, atunci când acesta se simte în siguranță și egal în drepturi cu colegii de serviciu, persoana respectivă va simți că are toate condițiile necesare să aducă rezultate cât mai bune afacerii. Toate aceste condiții îl vor motiva să muncească mai mult și mai mult, ceea ce va fi realmente în câștigul tău.

Pe de altă parte, atunci când angajatorul observă evoluția angajatului și simte nivelul de creștere sau potențialul, cel dintâi va investi timp și resurse în dezvoltarea membrului echipei. Angajatorul își dorește rezultate cât mai bune pentru compania sa, astfel că atunci când va descoperi acei oameni care îl pot ajuta în  atingerea obiectivelor, va face tot posibilul să creeze condițiile care o vor face pe acea persoană să rămână cât mai mult timp în companie.

Putem spune că întreg mecanismul pe care se bazează relația dintre angajator și angajat este ca un ciclu. Angajatul este mulțumit și produce rezultate, timp în care firma se dezvoltă și devine din ce în ce mai prosperă. Atunci când compania își îndeplinește obiectivele propuse angajații vor fi răsplătiți, urmând ca aceștia să fie în continuare eficienți în munca lor.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: