Nu mai ajunge “la urgențe” cu afacerea ta

Un procent mare din business-urile care sunt la început de drum, în primii ani de la înființare, stau doar pe umerii proprietarilor.
Îți sună cunoscut și simți că te regăsești și tu printre ei?

Știu, uneori e firesc. Te gândești să reduci costurile, să optimizezi cheltuielile și consideri că veghezi îndeaproape la bunul mers al lucrurilor. Însă de aici până la apariția sindromului “fac de toate”, este doar un pas.

Apar fel de fel de situații aparent arzătoare și urgente, care de fiecare dată sunt rezolvate de tine. Dar care la un moment dat ajung să te copleșească și să-ți consume energia, pe care ar fi nevoie s-o folosești în scopuri mai importante. Ajungi să te simți ca un “medic specializat pe urgențe”, pentru că toată lumea vine la tine cu probleme mai mici sau mai importante. Și uiți de rolul tău cel mai important, acela de a lucra activ să găsești căi de dezvoltare pentru business-ul tău. Să nu mai punem la socoteală că timpul personal și dedicat familiei care se reduce semnificativ.
Dacă te regăsești în scenariul de mai sus, înseamnă că este timpul să previi și să eviți să mai ajungi la urgențe atât de des.

Cum să faci asta?
Ei bine, unul din primii și cei mai importanți pași în afacerea ta, este sistematizarea. Save Yourself Time Energy and Money.
Să creezi sisteme interne, nu este însă cel mai facil lucru. Așa că îți voi da câteva sfaturi despre cum să începi să pui bazele unor procese care vor ajuta ca afacerea ta să funcționeze, chiar și atunci când ai nevoie de o zi liberă în care să închizi telefonul de serviciu.

Iată ce-ți recomand:

1. Scrie undeva tot ce faci tu pe parcusrsul unei zile la birou.

Este foarte probabil să nu-ți dai seama acum unde anume este canalizată energia ta. Dacă unele acțiuni îți aduc rezultate immediate, care fac diferența în firma ta, sau doar te țin ocupat. Scrie tot, de la telefoanele pe care le dai, la drumurile pe care le faci sau e-mailurile pe care le scrii.

2. Delegă din sarcinile tale, dar nu uita să verifici.

Din lista de acțiuni pe care le-ai notat, gândește-te cine poate și știe să facă unele dintre ele, în locul tău. Dacă nu știe nimeni, învață pe cineva. Renunță la activitățile care doar îți încarcă agenda, fără să contribuie la rolul tău cel mai important: de dezvoltator și vizionar al afacerii tale. Ține minte însă, să verifici mereu stadiul final al sarcinilor delegate.

3. Angajează oameni noi.

Poate simți că nu ai cui să delegi din activitățile tale. Pentru mulți, un om nou în firmă înseamnă doar o cheltuială în plus. Nu. Este o investiție inteligentă care te va ajuta să decongestionezi situația, să crească productivitatea în afacerea ta și să-ți lase ție loc să faci lucruri mai importante.

4. Caută oameni mai buni ca tine.

Anul 2018 va fi anul în care angajaților li se va acorda “oficial”, statutul de ambasador al business-ului tău, conform trend-urilor internaționale. Așadar, acționează inteligent. Caută oameni care pe anumite departamente din firma ta, sunt mai buni decât tine. Îți garantez că dacă le vei da spațiu de desfășurare, instrumentele necesare și leadership-ul de care au nevoie, vor face performanță negreșit în beneficiul afacerii tale. Și vor fi ca o carte de vizita, pentru tine.

5. Împarte puterea de decizie

Nu-ți fie teamă să dai putere de decizie angajaților, atâta timp cât ei își asumă responsabilitatea să ducă la capăt sarcinile primite. Cu cât îi vei implica mai mult în procese și le vei acorda încredere, cu atât se vor identifica mai mult cu misiunea și viziunea firmei. Și tu îți vei clădi
încrederea în oamenii cu care lucrezi.

6. Recreează toate procesele care se întâmplă zilnic în firma ta

Adună la un loc, toate acțiunile repetitive care se întâmplă în firma ta. Trimis și răspuns la emailuri, scripturile conversațiilor telefonice cu clienții, trimitere colete, cum se fac comenzile către furnizori, etape prin care trece o problemă atunci când apare și orice altceva este specific
afacerii tale. Creează împreună cu echipa (dacă nu există deja), o procedură standard pentru fiecare. Adaugă apoi excepțiile ce pot apărea și soluții la fiecare. Astfel încât, în orice moment, să existe niște
pași clari pe care oricine din echipa ta îi poate urma, în caz de urgență.

7. Automatizează procese

Din lista de procese care se desfășoară in firma ta, automatizează tot ce se poate. Tehnologia este atât de avansată încât este păcat să nu profiți de ea. Te va ajuta pe tine cât și pe angajații tăi, să eliminați acțiuni care consumă energie și nu aduc rezultate semnificative. Caută pentru început platforme online care oferă servicii gratuite în anumite limite.

8. Apelează la un specialist.

Dacă simți că te depășește situația și ai nevoie de o viziune obiectivă asupra situației, apelează la un specialist în managementul sistemelor. Nu doar că-ți va lua responsabilitatea de pe cap, ci va putea să-ți dea cele mai bune sfaturi pentru afacerea ta, în stadiul în care este. Un om care a mai făcut asta în multe alte business-uri va rezolva situația într-un timp mult mai scurt și te va costa mai puțin decât timpul pe care l-ai pierde tu creând sistemele pe cont propriu.
9. Ia-ți ziua aceea liberă de care ai nevoie. 😊

Acestea sunt doar începutul unui proces care îți poate aduce într-o zi libertatea pe care o visează fiecare antreprenor: să stai liniștit, în timp ce afacerea să funcționeze chiar și în absența ta.

Iată și câteva surse utile, pe care ți le recomand ca instrumente în tot acest proces:
1. Cartea Work the System- Sam Carpenter, despre cum să creezi sisteme în afacerea ta
2. mailchimp.com– platformă de e-mail marketing.
3. https://www.eokey.ro/- platformă ce-ți oferă gratuit 1 an de zile în cazul în care ești
start-up (sub 12 luni de activitate), facturator, gestiune stocuri, manager documente și
alte module necesare unui business.

Dacă ți-a fost de ajutor articolul, dă-i un SHARE mai departe. Cineva poate-ți va mulțumi. Dacă ai nevoie de mai mult decât niște sfaturi, îți stau la dispoziție pentru o ședință gratuită de
consultanță.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: