Ce presupune orientarea profesionala prin tehnici NLP?

Unul dintre serviciile de baza ale agentiilor specializate in resurse umane se refera la orientarea profesionala. Atunci cand vorbim despre indrumarea individului in alegerea celei mai bune directii in cariera sa vorbim despre orientare profesionala. Orice individ are nevoie de aceasta indrumare, fie ca este angajat deja intr-o companie si realizeaza anumite activitati, fie ca individul este la inceput de drum si urmeaza sa decida care este cea mai favorabila directie in viitoarea cariera.

Din fericire, in ultimul caz prezentat, nu exista consecinte negative de reparat prin acest proces de indrumare. Individul inca nu cunoaste ce atributii presupun diferite sarcini si in ce masura se poate adapta la una sau la alta. Fiind la inceput de drum, individul este liber sa incerce ce crede ca i se potriveste mai bine. Insa lucrurile stau cu totul diferit in primul caz. Atunci cand individul este deja angrenat in piata muncii si executa sarcini care nu ii aduc satisfactie, iar asta ii afecteaza calitatea muncii pe care o presteaza, aici intervin in mod obligatoriu serviciile de orientare profesionala.

 

Acest proces nu se desfasoara oricum, ci prin anumite tehnici care poarta numele de tehnici NLP. Aceasta abreviere provine de la denumirea englezeasca Neuro-linguistic Programming, si se traduce prin Programare Neuro-lingvistica. In ceea ce priveste definirea acestui proces, lucrurile sunt inca destul de complicate. Nu exista o definire standard ale acestor tehnici, insa punerea in practica este cea care lamureste lucrurile. Asa cum nu se poate explica electricitatea, ci ea doar se vede, la fel se intampla si cu tehnicile NLP. Definirea lor se gaseste in inima procesului.

 

In ansamblu, tehnicile NLP sunt preocupate de trei aspecte esentiale care ii explica si denumirea: N – partea de neurologie care incearca sa explice cum functioneaza mintea si ce anume influenteaza procesul de gandire, L – partea de lingvistica unde limbajul capata un rol deosebit in gestionarea starilor si a emotiilor noastre, iar, in cele din urma, partea P – programare, care se refera la modul in care punem in ordine gandurile si actiunile noastre pentru a ajunge la rezultatele dorite.

 

Este esential de mentionat faptul ca NLP-ul este interesat de rezolvarea imediata a problemei, in timp ce psihologia traditionala mizeaza mai degraba pe un proces indelungat si sigur. De foarte multe ori s-a demonstrat ca prin tehnicile NLP s-au rezolvat probleme care la prima vedere pareau imposibil de gestionat. Nucleul central al orientarii profesionale prin tehnicile NLP reprezinta constientizarea faptului ca suntem ceea ce gandim. Mintea umana este conceputa pentru a gandi in imagini, in sunete, in mirosuri, in gusturi, prin diferite sentimente sau prin dialog interior.

De la acest nucleu pleaca urmatoarele premise in orientarea profesionala prin tehnicile NLP: toate informatiile pe care le primim le prelucram prin intermediul simturilor noastre; avem la dispozitie toate resursele necesare pentru a reusi, iar daca nu le avem le putem crea; orice actiune pe care o intreprindem porneste de la o intentie pozitiva; nu exista actiune fara un scop precis, iar oamenii reactioneaza mai bine la experientele lor decat la realitatea propriu-zisa.

 

In final, exista cateva intrebari folosite in Programarea Neuro-Lingvistica care urmaresc sa starneasca anumite reactii in mintea individului. Pentru o imagine cat mai conturata, oricine e invitat sa raspunda la urmatoarele intrebari: „Ce mi-ar place sa lucrez daca as avea toti banii din lume?”, „Ce ar face un profesionist in situatia mea?” sau „Ce ma opreste sa reusesc?”. Tehnicile NLP si-au dovedit eficienta intr-o multime de situatii iar specialistii le folosesc cu incredere. Alege si tu cu incredere servicii de orientare profesionala prin Programare Neuro-Lingvistica.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: