Când își merită banii un consultant

“Mă descurc eu…sau cunoști pe cineva care m-ar putea ajuta?”

Este foarte posibil ca la un moment dat să te fii aflat blocat între cele două replici de mai sus, atunci când a venit vorba despre bunul mers al afacerii tale.

Desigur, primul instinct atunci când ai o problemă este să te descurci tu. Ai metodele tale,  știi exact cum se desfășoară totul, ce nu funcționează…pe scurt, știi tu mai bine.

Poate te-ncumeți totuși să apelezi la cunoștințe, dai telefoane, ceri păreri, toți par să spună altceva și tot nu găsești soluție la problema ta.

Încerci și o căutare pe Google, dar sfârșești prin a citi nenumărate articole care sunt contradictorii și nu ești sigur ce s-ar potrivi în situația ta.

Când simți totuși că ai epuizat resursele tale și problema te presează tot mai mult, te decizi că în sfârșit ideea de a-ți lua un consultant pentru a rezolva lucrurile, este necesară.

Cam așa se-ntâmplă în majoritatea cazurilor. Așteptăm până când un consultant devine necesar și pierdem în proces, timp și chiar bani.

Totuși, înțeleg că și alegerea unui consultant potrivit, nu este simplă. De aici și teama de a lăsa pe cineva din exterior să intre în “bucătăria afacerii tale”.

Dacă citești acest articol, înseamnă că te afli în acel punct când ai nevoie de un sfat pentru a știi cum să faci cea mai potrivită alegere pentru tine.

Ei bine, n-am să-ți dau doar un sfat, ci 8 criterii de “bun simț”, de care să ții cont când vrei să angajezi un consultant.

  1.   Integritatea

Dincolo de orice expertiză, studii și distincții, integritatea va fi mereu calitatea care va face diferența în colaborarea voastră. Verifică atent acest aspect. Caută să găsești testimoniale de la foști clienți pe website, paginile de social media sau pur și simplu cere referințe de la foști clienți. Cineva care este sigur de etica și conduita lui, va fi deschis să-ți ofere detalii. Fii atent/ă dacă vine cu propuneri de “aranjamente” rapide, care denotă lipsă de etică și care te pot costa mai mult în timp. Alege inteligent.

  1.  Competența în domeniu

Studiile te certifică și îți oferă o bază de informație într-un domeniu, însă cele mai clare lecții se iau din experiența de pe “teren”, ca să spun așa. Îți recomand să verifici așadar, cu ce situații similare cu a ta, s-a mai confruntat în activitatea profesională, viitorul consultant. Poți chiar să-l întrebi ce cazuri asemănătoare a mai avut, să vezi cum a gândit implementarea serviciilor și cât de obiectiv și corect îți oferă detaliile.

  1.  Modul cum gândește și abordează situația

Ai nevoie de un om cu gândire adaptabilă. Fiecare afacere are particularitățile ei și nu întotdeauna orice a funcționat într-un anumit caz, înseamnă ca va funcționa și la tine. Urmărește să vezi cât de deschis este și la implicarea ta, pentru a găsi o soluție personalizată problemei tale. Cât e de cooperant și eficient.

  1.  Predicții realiste

Știu că-ți dorești soluții rapide la problemele tale, dar orice schimbare cu rezultate pe termen lung cere sacrificiul timpului. Oricine îți dă soluții minune peste noapte, fie nu are experiența necesară, fie va face muncă de mântuială. Ce ar trebui să-ți confirme că persoana aleasă, este cea potrivită, ar fi un raport de evaluare al situației firmei tale, structurat, alături de recomandări realiste, eficiente și termene realizabile pentru ceea ce ai nevoie.

  1.  Conexiuni

Este foarte adevărat că rețeaua profesională contează. Așadar alege un om care are deja o agendă de contacte cu colaboratori de încredere și suficiente resurse de informație sau măcar unul descurcăreț, care poate obține un contact necesar, dacă va fi nevoie. Asigură-te să cunoască sistemul de stat și instituțiile publice, să fie el cel care te informează pe tine de ultimile schimbări, nu să fii tu cel care știe mai multe informații.

 

  1.  Imaginea

Aruncă ochii peste ce reprezintă el în mediul online și cum “se vinde”. Ar trebui să-ți inspire încredere, stabilitate, claritate și garanția că lucrezi cu cineva care are valori solide și interesul lui este să te ajute pe tine. Vorbește despre el sau despre cum te poate ajuta pe tine?

 

  1.  Oferă exclusivitate și confidențialitate

Ar fi recomandat ca și colaborarea cu firma ta să fie exclusivă și să nu existe o colaborare în paralel cu o firmă concurentă, pentru a evita un conflict de interese. Poți cere acest lucru ca o clauză contractuală. Nu ți-ai dori să afli că vei “concura” cu un alt client al lui la o licitație, spre exemplu.

8. Un plan bine definit

Este foarte important ca și consultantul să îți ofere o traiectorie clară a felului în care se vor desfășura lucrurile, persoanele implicate în implementarea serviciilor și responsabilii de monitorizare. Să fie trasate linii clare despre felul în care se vor evalua rezultatele și chiar un plan B, în cazul în care anumite lucruri nu funcționează precum s-a prezis inițial. Mai concret, să fie pregătit pentru orice situație și să existe transparență în tot procesul de colaborare.

 

Sper ca aceste criterii să-ți fie de folos atunci când vei apela la un viitor consultant, fie că e pentru prima dată, fie că vrei să știi să faci o alegere mai informată.

În orice domeniu vor exista și există oameni care-ți vor șubrezi încrederea într-un serviciu, din lipsă de profesionalism sau pregătire.

Tocmai de aceea, informația te ajută să cerni lucrurile, astfel încât să găsești oamenii potriviți.

Iar când găsești persoana care să bifeze cât mai multe din criteriile de mai sus,  acel consultant își merită banii.

Dacă găsești util acest articol, dă-i un SHARE pe Facebook. Vei ajuta la rândul tău, poate, pe cineva care are nevoie să știe aceste lucruri.

De asemenea, poți să-mi lași comentarii mai jos, poate vrei să mă ajuți să completez lista . 🙂

 

Luminița P.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: